Økomama – madplan og inspiration
At finde på aftensmad til en hel uge, kan ofte være lidt uoverskueligt. Især at komme op med nye ideer. Efter en tid, er de fleste ideer opbrugte og så står man dér igen, med den samme ret, som man måske mere laver fordi den er nem og praktisk end fordi man synes at den er spændende og sanseberigende.
Hos os er der også uinspirerende maddage – men for at undgå dette – så skriver vi madplaner og holder dem. For at det ikke skal blive for stramt – man kunne jo en dag få lyst til at tage ud at spise, man kunne få uplanlagt besøg (det sker tit hos os), eller også, så er der jo også bare nogle dage, hvor man simpelthen ikke magter at lave netop den opskrift på dagen – derfor er vores madplaner ofte kun på 5 dage. Men nogle gange laver vi selvfølgelig også 7-dages madplaner. Denne uge blev det til en 5-dags madplan.
Siden jeg flyttede hjemmefra som 18 årig – forsøgte jeg at være struktureret nok til at lave madplaner og handleplaner. At det så ikke altid var lige så vellykket og organiseret som det er idag, er en helt anden sag – og idag er det nok nogle helt andre ting, der ryger på listen. Men som jeg allerede vidste dengang, var der megen fornuft i at planlægge forud. For det første kan tingene gøres billigere, ofte MEGET billigere, end hvis man tager ud og “bare handler løs” – på den måde får indkøbet også et mål (at finde disse ting).
For mig, gør det også, at vores maddage aldrig bliver alt for ens, samtidig med, at jeg kan undlade at handle alt det andet “crap” ind, som ikke er så godt for én, men som man ofte smider i kurven, fordi man “føler sig inspireret”. Et andet gode er, at der ikke er nær så meget madspild som ved køb på slum – hvilket er rigtig rart.
Der er noget lettelsesfrembringende ved, at man sidst på ugen ikke står med et halvfyldt køleskab.
Jeg har benyttet mig af alle mulige slags madplaner – mere eller mindre modificerede – både med inspiration fra Arla.dk, i Søndagsavisen og jeg har også forsøgt mig med ved selv at skrive opskrifter ned fra ende til anden ,”og selv genopdaget den dybe tallerken”
.. Men da jeg hverken har tid eller lyst til det idag og jeg synes at Arlas opskrifter er blevet meget trivielle og lidt for selvpromoverende ift. deres egne produkter, måtte der ske noget nyt.
Efter en lang periode hvor jeg genopdagede den dybe tallerken igen, hver uge, er jeg nu på det seneste begyndt at benytte mig af inspiration fra årstidernes hjemmeside, som er ret god. Vi har erfaret, at disse opskrifter er super nemme at gå til og relativt hurtige at lave. Max 1 time (inkl. ventetid på ovn, kogte kartofler mv.). Og så benytter de altid sæsonens frugt og grønt og de er nemme at modificerer – DET ER NOGEN VI KAN LI’ HERHJEMME 😉
De benytter også rigtig mange forskellige slags grøntsager, og en anden fordel er at retterne ikke er hægtet op på enten ris eller kartofler, men at der altid er mindst 1 slags “salat”/tilbehør til (faktisk som oftest 2-3). Derfor er der også mad nok – og som regel nok til frokosten dagen efter også. En smart funktion på hjemmesiden er, at man kan indstille den til at finde såkaldte “pakker”, til antal dage/antal personer. Herhjemme benytter vi os, som førnævnt af 5 dage og 4 personer. På den måde er der altid mad nok til frokosten dagen efter. Herhjemme spiser vi faktisk ikke så meget kød til aftensmad, derfor passer det os super godt, at der er så meget grønt tilbehør og i så mange varriationer. Det er altid spændende opskrifter – de er nemme at læse og handle ind til – og hvis man ikke er lige som os og selv godt kan lide at handle ind – så kan “pakkerne” rent faktisk bestilles til lige omkring 40kr per. kuvert (ca. 800kr) om ugen – og så skal man ikke engang skrive og handle ind til sin madplan. Smart for nogle i hvert fald. Det er også en ret god feature at madplanerne er sådan skruet sammen, så resterne af f.eks. det hvidkålshovede man brugte i ret 1, den første dag, bliver opbrugt i nogle af de andre retter i løbet af planen. Jeg synes tit at madplaner opildner til madspild, ved at retterne diverse dage, ikke altid “snakker sammen”.
Nå men ikke mere snak fra mig. Her er vores madplan fra denne uge – med direkte inspiration (udskiftet kød og nogle enkelte grøntsager) fra aarstiderne.com:
Derfor så vores madplan sådan her ud:
- Fiskefrikadeller med spinat, kokossovs og ris (men med hjemmefanget fisk, som vi hakkede og tilsatte div. ingredienser, i stedet for alm. fiskefars).
- Kyllingewraps med stegte løg, sprøde grøntsager og yoghurtdressing (hvidkål udskiftet med spidskål).
- Farsbrød (med hakket oksekød i stedet for okse/gris), med bagte rodfrugter, kartofler og spinatsalat med tomat og løg.
- Nakkekoteletter med æblesalsa med peberrod samt kartofler og kålsalat (udskiftede hvidkål med spidskål).
- Stegte kyllingevinger (kalvekød udskiftet med kyllingevinger – som vi har sat til side fra div. parteringer af kyllinger og som marineres i min egen *”på slump – marrinade” og sættes i ovnen), med tomat, squash og kartofler.
De præcise opskrifter findes på aarstiderne.com
*Min egen “på slump marrinade”:
Ketchup
Olie
Soya
Brun farin
Chili
Hvidløg
Tabasco
Eddike (æblecider-eddike)
Alt er på slump og med det menes, at den skal smages til – og prøves frem. 🙂
Rigtig god fornøjelse.
:*
Miss Mihura aka Overskudsmama
Herunder vedlægger jeg indkøbslisten til de “originale” opskrifter. Jeg har undladt at skrive salt, peber, olie, honning, sukker, karry, timian, mel og æblecider-eddike på, da jeg tænker at dette er i de fleste almene husholdninger:
Til 4 pers.
400 g brune jasminris
1 pakke fuldkornsfladbrød
2 bagekartofler
Kartofler (à 1,5-2 kg)
1 pose rødbeder
1 kg gulerødder
1 hvidkålshovede
2 porrer
4 løg
1 romaine mini
2 poser babyspinat (a ca. 200g hver)
1 agurk
1 peberfrugt
400 g tomater
1 squash
1 bundt bredbladet persille
1 mild chili
Peberrod
Hvidløg
1 æble
2 citroner
1 pakke kyllingetern
1 pakke fiskefars
1 pakke hakket okse/gris
1 pakke kalvekød i tern
1 pakke kogt spidsbryst
1 bæger (ca. 2,5 dl.) yoghurt naturel
1 bæger creme fraiche 18 % (ca. 2,5 dl.)
smør
3 æg
1 dåse kokosmælk
Indonesia’s latest and most complete online slot machine game gambling
dealer
Bandardepo168 is the most recent online slot bookie that is
present as the most popular slot dealer. Our company is an online gambling bookie that
provides the most satisfactory provider in Indonesia. All members can now enjoy online slot
betting with all the latest system sophistication, such as
members can play with a smooth wallet (no need to change balances each time they
want to play at a different provider), Livechat system that is active twenty-four hours, can transact even though you don’t have a bank,
and a system easy auto deposit just by filling in a downpayment or withdrawal
form. Bandardepo168 also prioritizes the completeness of facilities and the
convenience of members in transacting so that we become one
of the most popular slot machine dealers in Philippines.
Online Slot Seller With Current Purchase Methods
only Bandardepo168 chooses to make changes in the world of slot gambling by always updating and providing
members’ preferred methods of using the most recent transaction methods.
Now all Indonesian slot members can join to play slot
machine gambling at Bandardepo168 with no problems in the transaction method
which is sometimes very difficult if there are limitations or at least the deposit or
disengagement method in enjoying slots. The current
transaction methods available at the latest Bandardepo168 slot seller are: