Når bleen bliver smidt til fordel for et stykke stof

En gammel skorpe – minestronesuppens hemmelige ingrediens

Et tip min kæreste har lært mig er, at man aldrig må smide skorperne fra sin parmesanost ud.

Parmigiano-Reggiano <3

Parmigiano-Reggiano <3

Umami er det de alle snakker om at der skal være i mad .. Det er den lidt “opkastagtige” lugt/smag som bl.a. parmesan ost, soya og tang har.
Vi spiser en del parmesan herhjemme. Det er en ost vi næsten altid har liggende herhjemme til div. tapas eller for at “spice” ellers kedelig hverdagsmad op.
De kedelige skorper, som de færreste husker at benytte – indeholder sindsygt god smag og denne kan man bruge i feks. supper.
Cremesupper eller forskellige grøntsagsupper er super nemt (og billigt) at lave i hverdagene og gode at lave til f.eks. 2 dage eller til at fryse ned og bruges på de spontane travle dage, der indimellem forekommer (især i en børnefamilie).
De er også gode at lave sidst på ugen, hvor grøntsagerne ikke er helt så spændstige som de var først på ugen. Og derfor er de både sunde, madsspilds-nedsættende og de fleste børn og voksne mennesker kan lide dem. Enten fordi de bare smager super godt – eller også fordi, det er let at kamuflere alle de sunde “kedelige” grøntsager i suppen, når man kører dem en tur i blenderen.
Man gør simpelthen det, at man gemmer skorperne i fryseren og tager dem op og dumper dem i suppen, når suppen skal laves.
Inden servering tager man så sine skorper op (lad være at spise dem) .. Og vupti – så har det lille “frosne mirakel”, gjort at din supper er blevet benovet med ekstra meget smag og kraft – og man behøver nu ikke at føle skam ved at smide skorpen ud – da den også er tappet for alt det den kan. OG hvis man så samtidig laver den opskrift jeg har skrevet op nedenunder, med alle de sidste grøntsagsrester der ligger og ser kedelige ud sidst på ugen i ens hjem – SÅ kan man roligt gå “en ny uges indkøb” i møde med oprejst pande, fordi man har været dygtig og brugt de sidste rester man havde i køleskabet inden. 😉
Herunder finder I en opskrift vi meget ofte bruger herhjemme.
De fleste af de opskrifter jeg deler er opskrifter, hvor det er super enkelt lige at ændre på grøntsagerne, alt afhængig af, hvad man har.
Billede er tyvstjålet fra e´n af mine ybndlings kogebøger "Grønt grundkøkken" af Nikolai Kirk. Men det var bare så fint. :)

Billede er tyvstjålet fra en af mine yndlings kogebøger “Grønt grundkøkken” af Nikolai Kirk.

Opskrift. Minestronesuppe
Eksempler på fyld – tilsæt ekstra eller udskift div. grøntsager som det passer med din smag eller dit køleskab. Der skal i alt bruges ca. 1 kg. grøntsager og 150 g hvide bønner til 4-6 personer (bønner kan også skiftes ud med f.eks. linser):
Hvide bønner
2 Laurbærblade
1 Kvist timian
Kartoffel
Løg
Gulerod
Bladselleri
Hvidløg
Chili (Tørret eller frisk)
2-3 spsk god olivenolie
Squash
Grønne bønner
4 Store “helst solmodne” tomater
1 – 1/2 liter grøntsagsfond (også noget man kan lave og fryse ned, fra “triste grøntsager”)
Parmesan skorpe
Tilbehør:
Revet parmesan
Grofthakket basilikum og persille
Lidt lækkert groft brød med god skorpe – måske endda en tør rest man alligevel overvejede at smide ud. Disse kan også laves om til crutoner, ved hjælp af en skarp kniv, god olivenolie, salt, hvidløg og en varm pande. 😉
Fremgangsmåde:
Bønnerne udblødes i rigeligt vand, natten over.
Kasér vand og kog dem i nyt vand. Skum af undervejs tilsæt laurbærblade og timian.
Skræl grøntsager og skær ud i tern.
Steg grøntsagerne i olien med chili og hvidløg og varm det igennem i nogle minutter.
Afskind tomaterne (lav et snit i toppen og dyp dem nogle sekunder i kogende vand, til skindet slipper og sænk dem dernæst over i iskoldtvand). Pil skindet af og hak dem i tern og tilsæt tomaterne til retten.
  • Man kan også benytte almindelige økologiske tomater på dåse, hvis man ikke gider at bakse med det andet.
Kom de nu møre bønner med i gryden. Tilsæt Grøntsagsfonden (grøntsagsbouillon kan også benyttes i stedet – benyt da én uden al for mange tilsætningsstoffer). Og lad simre i ca. 1/2 time.
Hvis man benytter bløde grøntsager som squash og man gerne vil beholde lidt af tekstruen fra squashen – så tilsæt den på dette stadie i stedet for med de andre grøntsager. Det samme gælder for de grønne bønner.
Ting som ofte bliver bløde eller brungrønne når de koges for meget (som broccoli, bønner, ærter, squash m.fl.), tilsætter jeg altid mod slutningen – men det er nok en smagssag. Kog videre i 5 minutter og krydr godt med salt og peber.
Server med tykke skiver af groft brød/ croutoner og revet parmesan og hakkede kryderurter på toppen.

Er der noget som italiensk brød med grov skorpe, til at dyppe i ens suppe? Det kan få enhver suppe til at blive italiensk-hyggelig - når man skiftevis kan, rive, dyppe og spise brødet til sin varme suppe. uhhmmm... <3

Er der noget som italiensk brød med grov skorpe, til at dyppe i ens suppe? Det kan få enhver suppe til at blive italiensk-hyggelig – når man skiftevis kan, rive, dyppe og spise brødet til sin varme suppe. uhhmmm… <3

Buon appetito

:*

Miss Mihura – aka Overskudsmama

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til dette indlæg.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når bleen bliver smidt til fordel for et stykke stof