Økomama - madplan og inspiration

Når bleen bliver smidt til fordel for et stykke stof

Opråb for stofbleen, info og gode råd omkring det

Jeg vil gerne advare på forhånd for ammestuesnak om bleer, lort og pis – så er det ligesom sagt!

Allerede inden jeg blev mor for 2. gang, var jeg hooked på ideen om at benytte stofbleer i stedet for almindelige engangsbleer. Hvorfor jeg skriver dette indlæg – er fordi jeg synes at det er ærgerligt, at ikke flere mennesker benytter sig af muligheden.
Idag er det jo ikke så oldnordisk som dengang vores forældre og vi var børn.
Der behøves hverken sikkerhedsnåle eller origami-perfektion for at kunne folde den perfekte ble og man ender heller ikke med et pis – og lorte (undskyld mit sprog) – gennemblødt barn, som man kunne frygte.

Mange jeg snakker med aner faktisk ikke hvor “nemt” det er blevet idag, at tænke miljørigtigt og sundt ift. bleer.
Mange aner heller ikke hvor slem en alminde engangsble kan være for ens barns hud. Derfor synes jeg lige, at jeg vil slå et lille slag for stofbleen i sin moderne form.

Jeg er godt klar over, at ikke alle deler min pasion for miljø og numsesundhed, og jeg er ikke ude på at fordømme andre for deres egne holdninger og valg. Deres valg passer til deres livsførelse – og vores valg, passer ligeledes til vores – og det er okay! 🙂
Med mit første barn, anede jeg heller ikke, at der var et sådan alternativ – stofble i stedet for engangsbleer – og derfor brugte jeg også almindelige engangsbleer, så bestemt ingen fordømmelser dér. Men efter jeg fandt ud af hvor lige til det var, (ift. vores måde at leve på i hvert fald), og hvor mange fordele der er ved brug af stofbleer, så måtte jeg bare kaste håndklædet i ringen og overgive mig.

Da jeg havde født her anden gang, havde jeg en tid lykkeligt glemt alt om min “stofbles-vision” og endte faktisk med at iklæde den lille i Moltex (öko) og änglemark, det var først da en fra min mødregruppe også benyttede stofbleer, at jeg kom i tanke om alternativet igen – og gik derefter straks hjem og bestilte startpakke og ekstra uldbukser.

Bumgenious Flip øko -  buks og stofble.

Bumgenious Flip øko – buks og stofble. Fås i flere farver.

Ja, for hvad er det egentlig de kan:

De kan jo i princippet det samme som dengang (hvor de ikke var så praktiske) – men idag har man en “buks” ud over stofbleen/stofstykket og derfor bliver bleen lige så tæt som en almindelig engangsble. Endvidere ligger man et lille stykke tyndt rispapir ovenpå stofbleen, som kan gribe afføringen. I starten mens baby er meget lille og afføringen ikke er specielt sammenhængende endnu, der er det lidt svært at se fordelen med dette tynde indlæg og jeg følte lidt, at man alligevel fik afføring ud over hele bleen. MEN det bliver bedre!
Fordi i takt med at dit barns kost ændrer sig og afføringen med, så kan man i princippet stå med en næsten tør ble, efter man har fisket indlægget ud med afføringen på.

Øko rispapirsindlæg, til brug med stofbleen - nemt og bekvemt.

Øko rispapirsindlæg, til brug med stofbleen – nemt og bekvemt lige til at skylle ud i toilettet.

Det smarte er, at selvom man er ude, hvor en af negativerne ved en stofble kommer frem. Man skal jo have den med hjem igen … jjjjjaaaaaiiiiiikkkksssss, er at man lige kan fiske lorten ud med papiret og smide det ud i toilettet med det samme. Det gør at man trods alt ikke skal slæbe lorten med sig rundt når man er ude 😀 haha ..Man skal dog have den våde ble med hjem igen – men det er nu ikke mere besværligt, end at man har en plastikpose med (som jo de fleste alligevel har med sig rundt, i en almindelig pusletaske).

Hvis man køber de dyre stofbleer og benytter uldbukser, som natbuks, så er den økonomiske besparelse ikke noget der kan måle sig med f.eks en ny bil eller andet i den dur. Men det er stadig en smule billigere fordi at mange børn i stofbleer bliver hurtigere renlige og fordi at de sparer på miljøet, da man vasker de samme igen og igen.

Tilbage til min korte engangsblesperiode: ..
Da jeg bestilte de nye stofbleer over nettet, blev jeg gjort opmærksom på, at hvis ens barn før havde brugt engangsbleer og man gik til stofbleer, at man med egne øjne ville kunne se engangsbleens påvirkning på den lille numse. Fordi; at almindelige engangsbleer idag bliver lavet så mega absorberende som de gør, ødelægger de faktisk også barnets egen naturlige fugtregullering på numsen og derfor ville overgangen fra engangsble til stofble resulterer i en periode på 1-2 uger, hvor stofbleerne ville være ualmindeligt hurtigt – og meget mere våde end normalt. Dette pga. den forøgede produktion af smørrelse på barnets hud, som resultat agf engangsbleen.
DET ER EDERMANME UBEHAGELIGT AT VIDE – OG SE. Fordi det skete rent faktisk. OG DET VAR HELT VILDT, hvor meget ekstra hendes stakkels numse havde måtte arbejde, for ikke at tørre helt ud, pga. engangsbleernes absorbering.

Disana uldbuks - primært til brug om natten, herhjemme.

Disana uldbuks – primært til brug om natten, herhjemme.

Siden vi har benyttet stofbleer, har vores mindste ALDRIG og jeg mener aldrig når jeg skriver ALDRIG haft en eneste rød numsedag. Dette er fordi stofbleerne gør det muligt for barnets hud, at ånde. Hvilket leder mig hen til hvorfor vi også benytter uld-yderbukser om natten;
Da en baby helst ikke skal rives for meget ud af søvnen om natten og vi derfor kun skifter ble i løbet af natten, hvis der er tale om en lorteble, så sidder bleen på i mange timer, uden huden bliver luftet. Uld er 100% åndbart og samtidig er det et materiale der bliver tættere og tættere jo mere nusset og brugt det bliver. Så det kan klart anbefales at bruge til natten i hvert fald. Man kan også benytte dem i løbet af dagen – men da det er rent naturmateriale, er det selvfølgelig ikke lige så tørt, (især ikke i starten), som de andre blebukser. Så hvis man er på farten er det nogle gange rart med en bukseble som man kan stole 100% på – og ikke en uldbuks, som godt kan smutte.

Den store forskel på engangsbleer og stofbleer er selvfølgelig tøjvasken.
Vi vasker ca. 2 maskiner mere tøj om ugen (kun med bleer – så det er uden foldning osv. og egentlig meget lige til) — lad os sige det på den måde, det er ikke stofbleerne vi skændes om at vaske, hænge op og lægge sammen 🙂 hehe .. det er mere resten af familiens tøj.

Ca. to maskiner mere tøjvask om ugen.

Ca. to maskiner mere tøjvask om ugen.

Tør men væsentlig info:
I Danmark bliver engangsbleen markedsført som værende det eneste rigtige, for et barn med tør og sund numse. Og der findes skam mange gode mærker ude på markedet og det er også lettere og mere lige til end stofbleen. Men i andre lande benytter man andre metoder med store fordele for miljøet, som man måske kunne lære lidt af herhjemme. Mange benytter stadig stofbleer og i Kina benytter de specieltsyede bukser med hul i, hvor de så lærer deres spædbørn at tisse på komando (ret vildt faktisk – og meget spændende).

Vidste du, at hvis ikke store lande som Kina, med rigtig mange menneskefødsler ikke havde fundet på disse alternative hygiejnemetoder for deres nyfødte, ville de affaldsmæssige (pladsmanglen til denne) konsekvenser være fuldstændig uoverskuelige. Allerede nu, findes der enkelte steder i den vestlige verden, hvor man regner med, at brugte engangsbleer står for så meget som en tredjedel af den totale affaldsvolumen. Det synes jeg er ret vildt at tænke på og noget der måske burde være lidt mere fokus på.

Jeg siger ikke at man skal være fanatisk – men man må nu godt søge efter fornuftige alternativer, hvis der er mulighed for dette. Og jeg mener bestemt at stofbleen er et udemærket alternativ, til at tænke miljøvenligt. Folk investerer ofte mega meget i solseller til taget på deres huse, fordi det kan være fornuftigt. Måske burde man på div. svangreafdelinger rundtomkring i landet, overveje også at ligge stofbleer frem, så det ikke virkede som noget farligt og alt alt for uoverskueligt og på den måde også vise, at der er et alternativ til engangsbleen – men det er nok bare min naive tankegang.

Hvis nogen er interesseret i uddybning om noget, er i tvivl eller vil høre lidt nærmere om mulighederne ved stofbleer vil jeg meget gerne svare på spørgsmål eller ligge mere op om emnet. Ellers så er hjemmesiden koogko.dk super nem at navigerer rundt i og finde de svar man ønsker, se videoer og div. modeller. De har også en blog hvor de skriver diverse artiker om økologi mm. som måske for nogle kunne være interessant.

Håber at indlægget kunne bruges.
Vi blogges:*

Miss Mihura – aka Overskudsmama

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til dette indlæg.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Økomama - madplan og inspiration