"Kismalac" er bare "Grisling", på ungarnsk ..

Let’s be sweet – have a treat

Hej.
Jeg har været lidt væk…

… Gemt væk i kager, dåbsforberedelser og det evigt travle liv.
Jeg vil skippe let og elegant over, det evige travle liv i dette indlæg, men selve barnedåben og forberedelserne dertil, vil jeg godt komme lidt nærmere ind på.
Dåben var smuk, festen var skøn og vores lille dydsmønster opførte sig eksemplarisk både før, under og efter.
Til trods for en lidt stresset optakt, med knoklerier til langt ud på natten for at få “My’s Candybar” op at stå, og en “kriseopvågning”  hvor vi kom op 2 timer for sent og måtte gallopere igennem de ellers så nøje planlagte morgenforberedelser inden kirken. Så endte det alligevel super godt det hele.
Det var en skøn fest og jeg vil gerne komme lidt ind på temaet, hvorfor det blev sådan og hvordan det blev til – hvis andre nu skulle have fundet inspiration i min historie.
Efter min kærestes – og min familie blev forenet, er familiefesterne for mit vedkommende blevet betydentligt større.
Når vi alle var der (i min familie) til fødselsdage var vi omkring 15.
Min kærestes nærmeste familie er på omkring 40 personer. Så det kan være meget svært at gøre noget billigt og der følger også en del logistiske problematikker med, som jeg aldrig har haft skænket en tanke før nu, hvor begge familier skal samles og vi bliver mellem 45-60 mennesker til en almindelig fødselsdag (60, hvis alle dukker op).
Vi havde derfor lagt penge til side så vi kunne få mad udefra, fra en fantastisk cater – der ofte bliver brugt i familien og vi havde lejet et lokale, så alle mennesker kunne sidde ned og føle sig godt tilpas. Men når man flytter fra et sted til et andet (som vi gjorde i april i år), kommer det ofte med en masse uforudsete udgifter.
… Den ekstra opsparing forsvandt derfor som dug for solen og planerne om en fin barnedåb uden al for megen knokleri, forsvandt.
Nu ligger det heldigvis til min kæreste og jeg, at “producere selv” og allerede i sommers var vi gode til at få lavet hyldeblomstchampagne (tør og sød) og hyldeblomstsaft – så vi evt. kunne bruge noget af dette til en forestående barnedåb.
Da bladene var på deres grønneste, fik vi også groft beskåret vores krydseurtebuske til hjemmelavet te, og ideerne om en “hjemmelavet” barnedåb begyndte så småt at boble op til overfladen.
Vi vidste bare ikke helt hvorhen vi ville med det – før jeg til en “dameaften”, med mine tre nære veninder sad og snakkede om mit dilemma med ideer til barnedåben.
Det skal lige siges at “mine” damer er en fantastisk treenighed:
Den ene har alle de kreative ideer, den anden er god til at få det gjort og den tredje er sindssygt god til at give moralsk opbakning når man selv har mistet troen på projektet.
Den kreative kom med ideen om et kagebord i stedet for mad .. Den aktive, begyndte at indlægge aftaler i min kalender, hvor de alle kunne være med til at hjælpe, og den tredje var igennem hele forløbet i telefonisk kontakt med mig med nogle dages mellemrum, og støttede min vision og gav mig selvværd nok til at tro på det.
Jeg er heldig at have sådan nogle veninder!!
… Det blev til et kagebord – et OVERDÅDIGT kagebord med 6 kager (3 slags) og en masse farverigt slik, marengskys i 4 farver og smage og popkorn.
Kagebordet.

Kagebordet.

Et lille skilt med teksten: "My's Candy Bar Let's be sweet - have a treat"

Et skilt med teksten:
“My’s Candy Bar
Let’s be sweet – have a treat”

Godteposer til at fylde i, så børnene selv kunne ‘pick’n chose’ og 2 slags limonader på hjemmelavet citronsirup.
En almindelig og en pink lemonade med tranebær. Te og champagnen blev også serveret. Champagnen med hyldeblomstsaft som tilbehør (som en slags velkomstdrik) og de fire forskellige te varianter (pebermynte/vanilje, marrokansk mynte/lime, grapemynte/citron og citronverbena/citron), med kogende vand fra vores ‘Samovar’ som er gået i arv fra familien.
4 Te-varianter.

4 Te-varianter.

Vi serverede også kaffe og øl men IKKE SODAVAND! (Der var rigeligt med sukker i alt det andet).
Som pynt havde vi fundet papsugerør der matchede slikposerne. Og der var hængt bonderoser i loftet ned over de forskellige øer af borde. Over baren havde vi hængt troldehassel op (fra svigermor – og fars have), med mine hjemmefoldede origamiduer. Der var blevet hængt en rebsnor op med træklemmer til div. lykønskningskort, så de også blev en del af udsmykningen. Og generelt var en del af temaet nokrustikt og hyggeligt rod.
… Porcelænet stod lidt rodet/uordenligt og var forskelligt, og bordbynten som bestod af en masse forskellige syltetøjsglas var fyldt med sand til at holde lysene på plads, forskellige lys i douche lillae nuancer og afklip fra vores egen sankthansurt og min onkel og tantes “snebærbusk”.
Dugene var råhvide og egentlig bare bommuldsstof, købt på metermål og på kagebordet havde vi også lagt en gammel blondedug fra min farmor, som prikken over i’et.
I indbydelsen havde vi lagt op til, at denne fest skulle symbolisere lidt af det vi også står for herhjemme. Hjemmelavede ting og sådan lidt – leven i hyggeligt rustikt rod. Derfor var indbydelsen lavet som en masse syltetøjsglas i flere farver og størrelser med forskellige skrifttyper. Med en indbydelse og ønskeliste. De var sat sammen med rebsnor og der var i indbydelsen lagt et lille ekstra kort med et moustache (overskæg) på, hvorpå vi påmindede folk om: “pssst, det er også min fars fødselsdag denne dag”, som et lille fingerpraj fra vores datter om, at man godt måtte huske at denne dag også var hendes fars fødselsdag. Endvidere havde jeg selv foldet små papirsposer (af brunt slagterpapir) hvori jeg havde kommet lidt “forglemmigej”-blomsterfrø og prydet forsiden med et klistermærker med et billede af vores datter med ordene: …..
Klistermærke til mine små "frøposer".

Klistermærke til mine små “frøposer”.

Indbydelsen, inden den blev samlet. I den færdige version blev den sammensat: Stor, lille, lille, stor, lille, lille.

Indbydelsen, inden den blev samlet. I den færdige version blev den sammensat: Stor, lille, lille, stor, lille, lille.

Her er den endnu ikke færdig - men billedet giver et meget godt billede af, hvordan den færdige version kom til at se ud.

Her er den endnu ikke færdig – men billedet giver et meget godt indtryk af, hvordan den færdige version kom til at se ud.

Konvolutten havde jeg forseglet med et monogram i voks, med en prinsessekrone på.
Og så havde jeg lavet en lille gæstebog som folk kunne skrive hilsner i, til vores lille pige, til når hun bliver ældre.
Puuuuhaaaa…. Lød det som meget. Det var det også! Men hold nu op, hvor var det bare det hele værd. Dagen blev vellykket og ud over alt det der havde med festen at gøre, var min lille pige iklædt det skønneste sæt med en hjemmehæklet kjole med åben ryg og små træknapper og en underkjole som engang havde være min svigermors, og hendes mors før det. Denne riede jeg dato og navn i, for alle dem der havde haft den på før og nu også
My Mihura-Knudsen 16.11.2014.
Kjolen! Lagt op så man kan se det åbne rygstykke med syn til den smukke blonde-underkjole fra familien. Mit eget "minde til mit eftermæle".

Kjolen! Lagt op så man kan se det åbne rygstykke med syn til den smukke blonde-underkjole fra familien. Mit eget “minde til mit eftermæle”.

Hvis nogle skulle være interesserede i hæklede og strikkede ting og opskrifter, så kan jeg varmt anbefale jer at kontakte Christina Freiberg Nielsen, som hæklede denne smukke kjole for mig.

Hendes hjemmeside hedder: http://www.uldogillustration.dk
Man kan også følge hende på Instagram under navnet: ULD_OG_ILLUSTRATION

 Se flere billeder og inspiration på min Instagramprofil – blandt andet pynt af forskellig slags, som blev benyttet/lavet.
Se også min opskrift på hjemmelavet lemonade og mine “kys”, nedenfor.Spørg endelig, hvis der er interesse for at se flere af mine opskrifter.
Vi blogges :*
Miss Mihura aka Overskudsmama

Lemonade:

Dette var den ene af de to slags lemonader.

Dette var den ene af de to slags lemonader.

For at kunne lave en god lemonade, handler det for det første om gode råvarer. Økologiske citroner er et must i denne opskrift, da der både indgår citronsaft og citronskæl. Så hvis man vil have en velsmagende og pesticidefri, forfriskende drik for både voksne og børn, vil jeg anbefale, at man benytter økologiske råvarer til sin lemonade.

Man starter med at lave en citronsirup – denne gør det nemmere at få sukkeret opløst, når man står og får lyst til et glas lemonade. Jeg bruger siruppen herhjemme, som en slags saftevand, hvor jeg tilsætter citronsaft og vand som det passer.

Herefter kommer blandingsforholdene lidt an på, om man er til en syrlig, sød, stærk eller mild drik. Jeg skriver det jeg gjorde med min, men det er en god ide, at smage på sin egen lemonade og prøve sig frem – da der kan være meget forskel på sirup (derved blandingsforholdet) og personlig smag.

Citronsirup:
Skal fra 1 citron
1 dl. sukker
1 dl. citronsaft.

Dette var den oprindelige opskrift på siruppen. Den sirup der kom ud af det, var meget tyktflydende og yderst “usamarbejdsvillig”, når man skulle til at blande sin lemonade – derfor fortyndede jeg min sirup med mellem 1 – 1 1/2 dl. vand. På denne måde blev den lidt tyndere og lettere at dossere.

Fremgangsmåde:
Man tager sin citron og river al skallen af (minus det hvide). Så tager man sin citronsaft og sukkeret og kommer det op i en gryde sammen og lader sukkeret smelte ved middel varme (vi er ikke interesseret i at lave brændt karamel 😉 ) så vær tålmodig. smid citronskallen med i blandingen og lad det stå og svale og man kan evt. komme det ekstra vand i, som man føler der er behov for. Inden den er helt færdig, er det en god idé at si citronskallen fra. Hvis man har kommet citronskallen i, i lidt større stykker – kan de være lettere at fiske op og man behøver ikke at have fat i en si og stå og si den klistrede masse fra et sted til et andet (det lærer man på den hårde måde).
Den færdige “konsistens” kan først ses, når blandingen er helt kold. Skulle man først finde ud af “for sent” (altså når siruppen er blevet kold), at siruppen er blevet for tyk, så kan dette sagtens ordnes, ved at opvarme siruppen igen og blande vandet i efterføgende.
Lemonade ca. 10 dl.:
1 dl. hjemmelavet citronsirup (se opskrift ovenfor)
1 dl. frisk citronsaft
7 dl. vand
Isterninger
Citron i skiver.

Fremgangsmåde:
Bland citronsirup, citronsaft og vand, smag til og server med isterninger og evt. lidt skiveskårede citroner.

Pink lemonade ca. 10 dl.:
1/2 dl. hjemmelavet citronsirup (se opskrift ovenfor)
1/2 dl. økologisk tranebærsaft.
1 dl. frisk citronsaft
7 dl. vand
Isterninger
Citron i skiver.

Fremgangsmåde:
Bland citronsirup, tranebærsaft, citronsaft og vand, smag til og server med isterninger og evt. lidt skiveskårede citroner.

Nemt og bekvemt, når der kommer mange gæster og man evt. vil spare lidt på sodavanen.

Kys på forskellig vis:

4 Slags marengskys :*

4 Slags marengskys :*

 

Grundopskrift:
1 dl. æggehvider
150 g. sukker
Lidt hvidvinseddike

Fremgangsmåde:
Pisk æggehvider stive med sukkeret (tilsæt lidt ad gangen, så det altsammen bliver opløst).  Man kan ved at tage lidt af blandingen mellem tommel – og pegefinger mærke om der er flere sukkerkrystaller tilbage. Der sker intet ved, at der er lidt tilbage, men resultatet bliver klart bedst, hvis man tålmodigt lader al eller det meste af sukkeret opløse.
Der tilsættes sideløbende lidt hvidvinseddike. Dette er med til at stabilisere massen og gøre den endnu sejere. Man skal blive ved med at piske (eller lade maskinen gøre det for én), til man kan sætte seje toppe i blandingen og disse IKKE falder sammen.

 

Hindbærkys :*
1 tsk. Hindbærekstrakt
Lidt frysetørret hindbær

Fremgangsmåde:
Tilsæt hindbærekstrakt til 1 portion af grundopskriften på marengskys. Find en passende tyl og sprøjt massen ud i små fine toppe. Drys med frysetørret hindbær.
Jeg valgte at knuse det frysetørret hindbær, da jeg ved foregående gange har brugt dem “hele” og fundet dem for store på det færdige resultet – men dette er selvfølgelig en smagssag.

 

Citronkys :*
1 tsk. Citronekstrakt
Evt. lidt gul frugtfarve

Fremgangsmåde:
Tilsæt citronekstrakt og evt. frugtfarve til 1 portion af grundopskriften på marengskys. Find en passende tyl og sprøjt massen ud i små fine toppe.

Karamelkys :*
1 tsk. Karamelekstrakt
Evt. lidt orange (gul+rød) frugtfarve

Fremgangsmåde:
Tilsæt karamelekstrakt og evt. frugtfarve til 1 portion af grundopskriften på marengskys. Find en passende tyl og sprøjt massen ud i små fine toppe.

Lakridskys :*
1 tsk. Rå lakridspulver
Lidt ekstra rå lakridspulver

Fremgangsmåde:
Tilsæt rå lakridspulveret til 1 portion af grundopskriften på marengskys. Find en passende tyl og sprøjt massen ud i små fine toppe. Drys med et fint lag rå lakridspulver (evt. med en lille sigte ).
Når de små toppe skal bages:
Bages i ovnen 1-2 timer, ved 110 grader. Grunden til at tiden er så “vag”, er fordi der i alle de opskrifter jeg før har fulgt, altid har stået 1 time – men jeg har fundet, at de aldrig har været helt færdige på 1 time.
Derfor;
Hold øje med dine kys og når de selv slipper papiret og er hårde udenpå, så er de færdige. Lad dem køle af og server. Jeg gemmer mine i store tætsluttende syltetøjsglas. De ser fabelagtige ud i køkkenet og så har man altid lidt “snold” liggende til uventede gæster.

Jeg kan se, at der har været små mus i mine karamelkys.

Jeg kan se, at der har været små mus i mine karamelkys.

 

1 kommentar

  • The Biden administration will quickly release a roadmap to transition the US out of
    the Covid-19 public health emergency, sources say.
    The objective of the expected roadmap, one supply
    mentioned, is to attempt to put out for the public in a transparent means what the tip of the declaration “does and does not mean,” as well as probably provide steering on masking and testing.
    In his State of the Union deal with on Tuesday, President Joe
    Biden said the US has “damaged Covid’s grip” on the nation. Covid deaths are down practically 90%.
    Because the administration aims to show the web page on the pandemic, officials are investigating
    how not less than $191 billion in pandemic unemployment advantages could
    have been improperly paid. Russia has probably misplaced up to half of its operational tank fleet
    since the start of the Ukraine warfare — or about 1,500 tanks — in response to data collected by Oryx, a monitoring group that has been amassing visible evidence of navy tools losses in Ukraine since Russia’s invasion began.
    Tanks have been a major focus of the battle and
    are seen as key for both country to take territory on the battlefield.
    The whole determine for Russia’s gear losses —
    including tanks and other fighting vehicles — is
    sort of 9,100, Oryx says, whereas Ukraine’s total
    tools losses stand at about 2,900. While Kyiv has received pledges of modern tanks from Germany, the
    US, Britain and other Western companions, Ukrainian President Volodymyr Zelensky
    in the present day reiterated his plea to the West for more weapons.
    A day earlier than the suspected Chinese spy balloon entered US airspace over Alaska, the
    Defense Intelligence Company quietly sent an inner report that a overseas object
    was headed in the direction of US territory, officials informed CNN.
    The report was shared by categorised channels accessible throughout the
    US government. Nevertheless it wasn’t flagged as an urgent warning and top protection and
    intelligence officials who saw it weren’t immediately alarmed by it, in keeping
    with sources. As a substitute of treating it as a direct menace, the US moved to investigate the article, seeing it as
    a possibility to observe and accumulate intelligence. It
    wasn’t until the balloon entered Alaskan airspace after which took a sharp flip south
    that officials came to consider its mission could be to spy on the US mainland, in accordance
    with a brand new timeline of occasions. Congress is about to receive new evidence about the internal chaos at Southwest Airlines over the Christmas vacation meltdown. At a hearing
    in the present day, the pilots’ union is ready to characterize the operation as held collectively by “duct tape,” whereas Southwest’s chief operating officer is expected to apologize for the disruptions.
    At the time, greater than 16,seven hundred flights were canceled
    and a couple of million passengers were stranded, scuttling holiday
    plans and leaving mountains of unclaimed
    baggage nationwide. Since then, Southwest says it has been testing a scheduling software update, launched a new team in its command center, improved phone methods,
    and is investing in better preparedness for cold weather.
    The Department of Transportation is still investigating the causes of the
    meltdown, including whether or not the airline scheduled extra flights than it might handle.
    This dog was residing in the open desert of Nevada for months
    after a pack of coyotes took him in as their very own. Watch the video
    here. This is the second drastic transfer the Nets have made
    over the past week with the workforce’s two largest stars.
    The Buffalo Payments safety, who suffered a mid-sport cardiac arrest final month, has received an optimistic prognosis on his enjoying future.
    You may need a reservation if you want to see this fiery spectacle at California’s Yosemite Nationwide Park.
    See the large trove of acorns discovered by a pest control technician on a routine
    name. That’s how many jobs Disney said it is going to lower, representing about 3%
    of its international workforce. While Disney staff
    are feeling pain from the announcement, Iger also took steps on Wednesday to reward shareholders by planning to reinstate the company’s stock dividend funds.
    Lawyer Common Merrick Garland, issuing a press release
    Wednesday after the suspect in the Texas Walmart massacre that left 23 lifeless in El Paso pleaded responsible to
    ninety federal costs. The 24-yr-outdated suspect will face 90 consecutive life
    sentences, according to a plea agreement that was reached after federal prosecutors stated final month they wouldn’t search
    the death penalty. The 2019 mass shooting was one of many deadliest assaults on Latinos in modern US history.
    Dr. Kathy Sullivan has walked in area and touched the deepest
    point in the ocean. Watch this brief video to listen to how each of these life-altering experiences formed her
    perspective on the world.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Kismalac" er bare "Grisling", på ungarnsk ..