Sanglege til baby - fra helt små -

Meyermetoden og Natbjørnen Tjugga = Vores putteritual

Hvis du følger mine instagram historier, så er du sandsynligvis nok også bekendt med, at jeg har nogle bestemte putteritualer med mine børn.

Jeg har altid vægtet nærhed og fysisk kontakt højt, ift. mine piger. Jeg er sikker på, at det er sundt og godt for dem og det virker i hvert fald rigtig godt for os og vores familie.

Jeg har som jeg også før har nævnt i mine indlæg sunget og leget meget med dem, fra de alle var helt små og gør det stadigvæk. Mine piger er nu 9, 4 og 1 år gamle. Derfor er der også meget forskel på, deres soverutiner. Men én ting har de alle til fælles. Musik og melodier. Fra de var helt små, har jeg sunget for dem og læst godnathistorier, mens jeg har nusset dem eller trykket dem på fødderne. Jeg har opfundet egen melodier og sange – og jeg har sunget velkendte sange for dem. Dette har med tiden udviklet sig og repertoiret har ændret sig nogle gange – men i princippet er principperne stadigvæk de samme. Med fundament i nærvær, kærlighed og fysisk kontakt.

Jeg overgik til meditationer, da mine børn begyndte at få (mere eller mindre) fælles sovetider – og jeg derfor ikke kunne være alle steder på én gang. Men de meditationer som jeg lyttede til, var jeg ikke så glad for og derfor gik jeg tilbage igen til at synge, nusse og fortælle historier. I forbindelse med en workshop af Heidi Meyer, som også driver Meyermor bloggen – begyndte jeg at benytte hendes metode (Meyermetoden) på kvinder i begyndende fødsel og fødsel. For at mestre denne kundskab bedre, blev alle i hustanden forsøgsdyr for mine hænder – og både Søren og pigerne fik de kærlige tryk strøet ud over sig – men stadig kun med formål om at lære håndværket. Det jeg opdagede var, at jeg fik en helt speciel nærhed med mine børn og at de samtidig faldt helt til ro i deres krop under mine kærlige men bestemte tryk. Derfor begyndte jeg at koble metoden på vores putterutine. Så når jeg sang min godnatsange for dem, så trykkede jeg også på dem, hvilket resulterede i,  at de meget hurtigere kom godt ind i drømmeland. Problematikken kom således da mine 2 yngste piger fik samme sengetider. Nu kunne jeg jo ikke være to steder på én gang – derfor forsøgte jeg igen at lede efter en mulighed i noget meditationsmusik for børn, så jeg kunne sætte musikken på og komme hurtigt videre – men uden at roen og følelsen af nærhed gik tabt, ved mit sangfravær. Via instagram fik jeg et tip om Emilies meditationer. Jeg besøgte hendes hjemmeside og meget hurtigt købte jeg Natbjørnen Tjugga – og elskede den.

Så vores ritual lige nu er (hvis man er alene med alle 3 børn):

  • Tandbørstning; pigerne børster først – mor/far børster efter.
  • Melina putter og hygger roligt med Munte mens at jeg går ind til My og putter hende. Vi snakker altid om dagen i dag – hvis der har været noget bestemt eller hvis hun har et eller andet hun ønsker at snakke om. Jeg sætter Natbjørnen Tjugga på. Så ligger My sig til rette på ryggen og jeg trykker hende med kompressionstryk, fra Meyermetoden, hvor man går hele kroppen igennem mens at hun stille øver at trække vejret ind gennem næsen og puste ud gennem munden. Jeg går normalt kroppen igennem ca. 3 gange, men det kommer i virkeligheden helt an på, hvordan hun modtager det. Jeg gør det dog maks 5 gange. Grunden til at jeg ikke fortsætter er fordi, at min erfaring med mine piger (dette er jo meget individuelt), er at lykkes afslapningen ikke relativt hurtigt, så ser de det pludselig som en leg og det er ikke meningen. Jeg har også en anden form for kompressionstryk som jeg også benytter mig af en gang imellem, noget jeg også oplevede i min sidste praktik, vist af nogle dygtige 6. semesters studerende. Nå så jeg har trykket færdigt, putter jeg My med dynen, og kysser hende godnat. Jeg siger altid at jeg elsker mine piger inden de skal sove – det er vigtigt for mig, at de går ind til drømmeland, trygge og fyldt op af kærlighed. Godnat skat – elsker dig <3 ..
  • Bagefter tager jeg mig på nogenlunde samme vis af Munte. Jeg ammer hende dog som det allerførste. Jeg tænder for meditationen og ammer hende, mens jeg blidt stryger hende over håret til hun er faldet så meget til ro, at hun gider at tage sutten og snugler sig ind i mine arme. Jeg kan godt finde på at nynne,synge, snakke eller mime med på meditationen – men dette afhænger af hendes reaktioner. Derpå ligger jeg hende blidt over i hendes seng – hun er stadigvæk vågen. Hun bliver lagt på ryggen og jeg giver hende samme tryk, som jeg gjorde på My. Som oftest ruller hun sig rundt på siden og putter sig ind til hendes nusseklud – og ellers så ligger hun bare helt stille og tusler lidt rundt for sig selv. Nogle aftener er hun for frisk eller overstimuleret – her er der intet andet valg, end at være tålmodig. Godnat skat – elsker dig <3 ..
  • Mens jeg putter Munte, har Melina frit lejde. Hun er jo 9 år og må derfor være længere tid oppe end de andre to. Nogle gange har hun lektier for og har hun det ikke, kan jeg enten bede hende om at læse lidt i en bog og ellers får hun lov til at gøre hvad hun har lyst til.
  • Når Melina skal sove, bestemmer hun egentlig selv hvordan hun ønsker at blive puttet. Vi snakker altid meget sammen inden hun går til ro. Nogle gange mere dybt end andre dage – men jeg vægter det som noget vigtigt, at vi får snakket sammen og at vi får løst eventuelle konflikter, der må have været opstået i løbet af dagen eller aftenen. Nogle gange vil hun allerhelst have lov til at se lidt ekstra tv (vi ser ikke så frygtelig meget tv herhjemme – så for hende er det en ren bonus). Men som oftest vil hun faktisk allerhelst høre, enten en lang historie eller natbjørnen Tjugga. Nogle gange giver jeg også hende tryk – men det er ikke lige så effektivt på hende, som på de små. Til gengæld er hun selv kommet frem til en metode som hjælper hende til at finde roen. Hun har købt sig en sovemaske og det virker rigtig godt for hende, mens hun lytter til meditaion 😀 .. Godnat skat – elsker dig <3 ..

Selvfølgelig kan alle dage og aftener ikke være ens – men min erfaring er, at jo mere genkendelse der er – jo tryggere og mere afslappet bliver aften-putte-situationen og børnene. Ritualer har i hvert fald virkelig gjort noget godt for mine børn altid og til dette har både Natbjørnen Tjugga og Meyermetoden virkelig gjort det nemt og nærværende.

:*
Miss Mihura – aka Overskudsmama

Her er Munte – meget klar til at falde i søvn til Natbjørnen Tjugga, efter at være blevet ammet af, puttet og trykket på <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til dette indlæg.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sanglege til baby - fra helt små -